BILL

In 2017 schreef ik een aantal artikels voor BILL, een jongerenplatform dat zich destijds ook bezig hield met travel content. Intussentijd heeft BILL zich meer gefocust op culturele content, met als gevolg dat mijn artikels van de site zijn gegooid. RIP. Maar ik heb gelukkig een draft kunnen opvissen van mijn artikels over New York, Canada en Kyoto. En die kan je hier nalezen. De extra gifs, memes en foto's die er in het originele artikel bijstonden, heb ik helaas niet kunnen redden, dus die bedenk je er maar zelf bij!

NYC

Weet jij al waar je heen gaat deze zomer? Om een antwoord op die vraag te vinden, zet Jacotte elke week een verre bestemming in de kijker. Deze week: New York!

New York: het betonnen oerwoud waar dromen van gemaakt zijn. Het zou mij verbazen moest deze grootstad nog niet op je verlanglijstje staat. Hier zijn mijn ultieme tips voor NYC!

High Hidden Gem | DO

Geen zin om de platgetreden paden in Central Park te betreden? Neem dan de subway naar The High Line, een wandelpad in het Zuidwesten van Manhattan, dat gebouwd is op een oud tramspoor. Het is iets meer dan 2 km lang en zo’n 10 meter hoog. En het zal fantastisch staan op jouw instagram. Fun fact: The High Line is links en rechts versierd met wilde planten, een knipoog naar de vegetatie die op het verlaten tramspoor aanwezig was. 

It’s a trap. | DON’T

Een grote must, volgens veel toeristenboekjes, is een bezoek aan the Empire State building. Dikke nonsens. Niet alleen is het uitzicht beperkt door de Art Deco structuur, als je bovenop Empire State staat, zie je dit prachtige gebouw natuurlijk niet in de skyline. Zonde! Vandaar is het tonnen leuker om een andere skyscraper te bezoeken, zoals bijvoorbeeld Rockefeller Center. Top of the Rock, zoals dit uitkijkpunt heet, kost ongeveer evenveel, maar biedt volledige, onverhinderde 360° zichtbaarheid op alle skyscrapers, inclusief Empire State.

Je had hier misschien de grote Hop-on, Hop-off bussen verwacht als tourist trap, maar eerlijk is eerlijk: in New York is zo’n bus fantastisch. Dat is eventjes schaamte inslikken en samen met dat dikke Duitse koppel opstappen. Als je chance hebt met de gids, krijg je zelfs details over welke celebs waar wonen. Dat is geen tourist trap, dat is een steengoede deal. 

Ommienomnom | EAT

Als ik je één tip mag geven voor een reis naar New York, dan is het wel om niet op de weegschaal te gaan staan bij thuiskomst. Om het met een kaartjescliché te zeggen: het eten is hier lekker. Een keuze maken is dan ook onmogelijk, maar of je nu gaat voor een New Yorkse cream cheese bagel of een street style pizza, veel kan je niet verkeerd doen, zolang er maar een grote letter A aan het raam hangt. Food safety first, ammiright. 

Some Nice Advice | AHA!

Een citytrip New York is uiteraard niet compleet zonder een bezoekje aan Lady Liberty, maar een ferryticketje naar Liberty Island, kost al gauw $18. Weggesmeten geld! Je kan namelijk ook de gratis (gratis!) ferry naar Staten Island nemen. Hierbij stop je niet op Liberty Island, maar krijg je er wel dezelfde (misschien zelfs mooiere) uitzichten bij. Evenveel foto-opportuniteit en 18 $ meer voor pizza en bagels dus. 

Oost-Canada

Weet jij al waar je heen gaat deze zomer? Om een antwoord op die vraag te vinden, zet Jacotte elke week een verre bestemming in de kijker. Deze week: Oost-Canada!

Canada. Land van de mountie, de moose en de maple syrup. Als deze bestemming nog niet op jouw verlanglijstje stond, dan geef ik je hier voldoende redenen om het meteen bovenaan te plaatsen!

Gemme cachée | DO

Naast Montréal en Toronto vind je in Oost-Canada ook hoofdstad van de gelijknamige provincie en Europese kloon Québec. In deze stad waan je je de helft van de tijd in Brugge, zonder romantische boottochtjes en kantwinkels, wel met overpriced pannenkoekenhuisjes, fotograferende Japanners en luide Amerikanen. Bovendien spreken ze hier een Frans waar zo mogelijk nog meer haar op staat dan het jouwe, zij het dat het hun moedertaal is. 

Maak je dan ook zo snel mogelijk uit de voeten en bezoek een hidden gem vlakbij Québec: de Montmorency Falls. Niet alleen is deze waterval 27 meter hoger dan de Niagarawatervallen, je kan ze ook oversteken met een hangbrug of, voor de echte durvers, met een zipline! Voor 25 Canadese dollar (oftewel €17 euro) is deze unieke oversteek van jou! Hoogtevrees? Geniet dan van het spetterende (see what I did there?) uitzicht aan de voet van de waterval.  

Fijne Falls | DON’T

Montmorency Falls of niet, Niagara Falls hoort uiteraard ook op je planning! De Niagarawatervallen bestaan uit drie machtige Falls, waarvan de grootste 57 meter hoog is. Per seconde stroomt zo’n 2,5 ton water naar beneden. Met 30 miljoen bezoekers per jaar, zijn de Niagarawatervallen dan ook de meest bezochte attractie van Canada. Bij een attractie van zulke schaal is het echter raadzaam om op je hoede te zijn voor tourist traps. Die zijn ook aanwezig bij de Niagarawatervallen, maar liggen beter verscholen dan je zou denken. Die boottochtjes in de felrode of -blauwe poncho’s? Geen toeristenval, gewoon ontzettend leuk en heerlijk verfrissend. De souvenirwinkel waar je na je boottocht subtiel door geloodst wordt? Best gezellig en eigenlijk spotgoedkoop (een Niagara Falls T-shirt voor nog geen €4, eat that Disney Land). De grote muizenval en misselijkmakende attractie bevindt zich een paar meter verder van de watervallen, op (cue dramatische muziek) Cliffton Hill. Op deze heuvel der onheils bevindt zich werkelijk elke soort etablissement dat allesbehalve thuishoort naast een wereldwonder. Een gigantisch lunapark, een 4D cinema, twee spookhuizen (2!), een Guinness World Recordmuseum, een M&Mstore én een Hershey’s store, noem maar op. Kortom, blijf lekker op zeeniveau, bezoek elke point de vue, steek de brug over naar de Amerikaanse kant, waar het uitzicht nog mooier is, maar blijf vooral weg van Cliffton Hill. 

Cuisine Locale | EAT

Als de grootste producent van esdoornsiroop, is Canada geen bestemming om je dieet intact te houden. Zo’n fluffy pannenkoek met siroop is natuurlijk overheerlijk, maar toch wil ik als topgerecht iets veel beter aanprijzen: Poutine. Je kan het het best vergelijken met friet met stoofvlees, waarbij de mayonaise is vervangen door blokjes smeltende emmentaler. Overheerlijk en volledig budgetvriendelijk. Je kan poutine werkelijk overal vinden, van pubs tot echte frituren zoals bij ons, maar als je in Montréal passeert, wil ik je toch La Banquise aanraden. Niet alleen vind je hier de beste poutine van Canada (volgens de uitbaters van La Banquise), je kan er ook kiezen uit 30 verschillende toppings. Jum!

K’deng K’deng | AHA!

Canada is gigantisch. Om zoveel mogelijk te zien zal je je dus op een of andere manier moeten verplaatsen. Dat kan met een huurauto, maar als jongere is dat behoorlijk prijzig, zeker als je je auto niet op dezelfde locatie zal achterlaten, om nog maar te zwijgen van je ecologische voetafdruk. Een betere oplossing is de trein! Voor een slordige 270 CAD (oftewel €180) kan je je namelijk een CanRailPass Corridor aanschaffen. Met deze pass kan je 7 enkele ritjes maken binnen de provincies Ontario en Québec gedurende 21 dagen. Hiermee kan je je dus probleemloos van Windsor, Ontario tot Québec, Québec verplaatsen, goed voor 1200 km treinpret. 

Voor wie het echt groots ziet, is er ook de Canrailpass System, waarmee je voor 630 CAD (oftewel €400) heel het land kan zien, opnieuw binnen de 21 dagen en met 7 ritten. Ik hoor je al vragen: “Hoeveel treinpret is dat dan, Jacotte?” Wel, lieve lezer: meer dan 6000 km. Alstublieft. 

Ook als +25er kan je je zo’n pas aanschaffen, zij het dat je er paar dollartjes moet bijtellen. Meer info op www.viarail.ca/en/fares-and-packages/rail-passes/canrailpass.

Kyoto  - Japan

Weet jij al waar je heen gaat deze zomer? Om een antwoord op die vraag te vinden, zet Jacotte elke week een verre bestemming in de kijker. Deze week: Kyoto!

Kyoto. Stad van het akkoord en bekendste anagram van Tokyo. Als deze oase van rust en structuur nog niet op jouw to do lijstje staat, dan zorg ik er graag voor. Goed eten, gekke Jappen en geniale hertjes. Hier gaan we!

Hert goan. | DO

Aangezien Kyoto zowat barst van de toeristen, is er niets beter dan bij de buren te gaan snuffelen. Zo sta je bijvoorbeeld na een treinrit van een uurtje in Nara. Hoewel je hier de grootste bronzen Buddha ter wereld vindt, wordt Nara vooral bezocht voor de geheimzinnige herten. Elke ochtend zakt een kudde hertjes af uit de bossen om heerlijk sociaal te doen met de toeristen. Allemaal schattig, maar je gaat pas echt in je handen klappen als je ze een hertensnoepje aanbiedt. Niet alleen blijven ze braaf op vier poten staan, ze buigen ook hun hoofd eerbiedig voor ze dat snoepje van jou aannemen. Welgemanierd much.

Fushi mi life | DON’T

Fushimi Inari Shrine moet wel de meest gefotografeerde attractie zijn in Kyoto. Een wandeling door de doolhof van tempelpoorten gaat dan ook onvermijdelijk gepaard met het ontwijken van selfiesticks en het omverlopen van poserende toeristen en Japanners. Als er een ding is dat de Japanner liever doet dan foto’s nemen, dan is het wel zelf poseren voor die camera. Als bakermat van Canon, Fujifilm, Sony én Nikon mag dat eigenlijk geen verrassing zijn, maar het neemt niet weg dat jouw dag naar de vaantjes is. Fushimi Inari is nochtans wel een prachtige locatie. Mijn tip is dan ook om zo vroeg mogelijk naar hier te komen om de grote massa voor te zijn.

Sushinderdaad | EAT

Ik wil niet Cpt. Obvious spelen, maar als je Kyoto bezoekt (of eender welke Japanse stad) moet je gewoon sushi gegeten hebben. Wie het echter wat origineler wil, kan ik ten zeerste aanraden om vanuit Kyoto de trein richting Kibune te nemen. Dit ontzettend gezellige dorpje is gelegen naast een bergriviertje en stikt van de restaurantjes waar van je Kawadoko kan doen. Kawadako is het nuttigen van een maaltijd naast of op het water. Ja, Japanners hebben werkelijk voor alles een woord. Vooral in de warme zomermaanden kan een Kawadokoke doen voor welgekomen afkoeling zorgen door het frisse windje dat van het bergriviertje of de waterval in kwestie afkomstig is. Kom hier dus lunchen en geniet van een traditionele Kaiseki maaltijd, een 8-gangenmenu dat werkelijk overheerlijk is en wordt beschouwd als de Japanse haute-cuisine. ’s Avonds mag je er behoorlijk wat yens tegenaan smijten, maar ’s middags ben je voor 30 euro per persoon al gesetteld. 

I made it Thru the wilderness | AHA!

Ik zal het helaas drie keer moeten zeggen: Kyoto is ondanks alles geen aangename stad. Er is een hele hoop te zien en daarmee bedoel ik zowel het aantal toeristische attracties als de massa toeristen die er dagelijks als paddenstoelen uit de grond komen. Koop daarom een Kansai Thru Pass. Met deze pas kan je gedurende drie dagen (niet noodzakelijk opeenvolgend) onbeperkt reizen in de provincie Kansai. Zo reis je zo vaak je wilt tussen o.m. Kyoto, Osaka en Nara en dat voor maar € 40. “Hoeveel treinpret is dat dan, Jacotte?” Wel, trouwe lezer, tussen de meest Zuidelijke en meest Noordelijk stad van de Kansai Regio ben je maar liefst 3 uur onderweg. Heerlijk.

©2019 by DoediesZot. Proudly created with Wix.com

Contact

Vragen? Opmerkingen? Een dikke vette roddel?
Stuur het onze richting uit met dit formulier of stalk ons op sociale media.