Waarom 26 de beste leeftijd is om op reis te gaan.

Het is zo ver. Je bent de magische leeftijd van 25 voorbij. Geen korting meer, geen GoPass meer, het einde van je jeugd. Maar droog die tranen, want eigenlijk is 26 zijn zo erg nog niet.

Ik ben vandaag jarig en hoewel dat anders een heel leuke dag is, ben ik dit jaar minder happy. Ik word 26 en ik haat het. Heb ik daarom een artikel geschreven om mezelf te overtuigen dat het einde niet nabij is? Misschien, maar ik ben het eens gaan opzoeken en bepeinzen en eigenlijk is 26 jaar de ideale leeftijd om op reis te gaan. Heck, zelfs 27 of 28 of 29 of zelfs - oh no she didn't - 30 *donder*bliksem*gegil*. En dat alles om deze drie redenen.

Money, nothing but money

Een evident voordeel om de kop af te bijten. Als je 26 bent, is de kans groot dat je werkt en dat je geld verdient. Van zodra je die eerste paycheck ontvangt, zijn Europese reizen plots spotgoedkoop en is het een pak eenvoudiger om je vakanties net iets verder van huis door te brengen. Sleepovers bij vriendinnen worden plots weekendjes Berlijn; een weekje zee, ruil je in voor een weekje New York en maak van die twee weken Spaanse Costa maar Bali, baby.

Vroem poen

Geld verdienen is de max, maar nog beter is geld besparen. Ik hoor je al denken dat 26 net de leeftijd is waarop alle mooie kortingen verdwijnen (rip GoPass), maar vanaf je 26ste is het bijvoorbeeld wel goedkoper om een auto te huren. You win soms, you lose soms, maar als het op huurauto's aankomt, you win altijd. En ook bij de verzekeringsmaatschappij van je Belgische bolide zijn ze ervan overtuigd dat wijsheid - en blijkbaar verantwoord rijgedrag - met de jaren komt. Sure.

Haal meer uit je reis

Mijn laatste argument hangt eigenlijk samen met het eerste, maar vond ik toch het vermelden waard. Als je 26 bent, ga je comfortabeler op reis. Want kijk, je mag zo avontuurlijk ingesteld zijn als je wil, met die extra spaarcentjes kan je behoorlijk wat comfort bijkopen. Het wordt eenvoudiger om een degelijke huurauto te bestellen, waarmee je de bergen kan intrekken. Je kan je misschien die zalige ballonvlucht over de Grand Canyon of dat etentje in die geweldige sterrenzaak veroorloven. En het belangrijkste van al (maar dat ook aan mij liggen): je hoeft niet op een gemengde slaapzaal in een of ander dodgy hostel te liggen.

Dus, als je voldoende verlofdagen hebt en die niet te vaak moet opofferen voor administratieve afspraken die geen rekening houden met werkende mensen en je je niet voor de rest van je leven hebt vastgeknoopt aan een lening of (nog erger) kinderen, dan is op reis gaan als 26-jarige echt leuk. Beloofd.