DIY RODE RIDDER LAMP (en meer)

Eind vorig jaar nam ik deel aan de Koterij Secret Santa en knutselde ik DIY-gewijs drie cadeautjes in mekaar voor een vreemde. Graaf! Meer nog, ik kreeg ook zelf een cadeau van een onbekende knutselaar. Meer weten? Bekijk dan deze video! Nog meer weten? Lees dan verder onder de video!

Video bekeken? Goed. Zin om dit zelf ook te maken? Nog beter! Lees verder voor de gedetailleerde instructies!

De Rode Ridder Lamp

Benodigdheden:

 • een rode ridder strip (of eender welke strip, doedieszot)

 • een verfborstel of -sponsje

 • een schaar

 • decoupage lijm (type ModPodge)

 • een vintage lamp met een stoffen lampenkap

 • optioneel: spray paint

Stap 1: Afplakken en spray painten

Als je all the way wil gaan, kan je de lampstandaard ook verven. Ik gebruikte matte, zwarte spray paint van mijn favoriete winkel: den Action. Die verf is super goedkoop en ik zie het verschil met dure spray paint toch niet, dus jeej.

Maar voor je aan al dat verven kan beginnen, plak je best alles wat je niet geverfd wil hebben zo goed mogelijk af! Je kan de kabel in een plastic zakje steken, zodat je die niet volledig in tape moet wikkelen. Handig, right?

Stap 2: De lampekamp

Terwijl je lamp aan het drogen is (of niet, jouw keuze!), kan je aan de lampenkap beginnen. Je kan kiezen voor een verfborstel of een verspons (een spons op een stok eigenlijk). Die laatste is iets handiger, omdat dan verfhaartjes niet tussen de lijm kunnen plakken en dat is mega irritant. Spijtig genoeg vond ik die niet in de Action, dus roeide ik maar met de riemen die ik had. Ook dat is DIY-en.

De handigste manier is om eerst een paar pagina's in stukjes te knippen en die stukjes dan massaal op de lamp te plakken. Hiervoor verf je eerst een laagje lijm, plak je het stukje strip daarop en verf je er dan nog eens over.

Stap 3: Is het af?

Doe stap 2 tot je lamp volledig bedekt is. Steek de lamp dan eens in en check of alles genoeg bedekt is. Herhaal dit tot je tevreden bent. Spoiler alert: dat gebeurt niet. Er zal altijd iets mis zijn met je lamp, maar leg je daar gewoon bij neer. Ook dat is DIYen.

Terwijl je lamp droogt, kan je ondertussen aan de volgende DIY's beginnen.

Pennenpot

Benodigdheden:

 • Vier cassettes

 • lijmpistool of secondelijm

 • een stukje karton

 • een schaar

 • optioneel: spray paint in een kleur naar keuze

Verf eerst de cassettes in een kleur naar keuze, of laat ze zoals ze zijn. Wanneer ze droog zijn, kan je ze aan elkaar lijmen. Dit is nogal tricky, maar met een beetje ondersteuning, of een tweede paar handen erbij, lukt het ongetwijfeld! Lijm ze langs de lange kant aan elkaar, zodat je een balk krijgt.

Knip nu een stukje karton uit dat net iets kleiner is dan de buitenste omtrek, en net iets groter dan binnenste omtrek van je pennenpot. Ben je mee? Belangrijk is dus, dat het stukje de onderkant volledig bedekt, maar dat je de rand ervan niet kan zien.

Plak dit tot slot met hot glue of secondelijm aan de onderkant. Laat even drogen, et voilà: je pennenpot is af.

Als je lijmranden er een beetje slordig uitzien, kan je optioneel de pennenpot een tweede verflaag geven. Of je kan ook gewoon zeggen dat je het verdikke zelf hebt gemaakt en dat hot glue gevaarlijk is en je vingers nog steeds pijn doen. Ha.

Comic Coasters

Benodigdheden:

 • onderzetters

 • decoupage lijm

 • verfborstel of -spons

 • een schaar

 • afbeeldingen naar keuze (strips, afgedrukte memes, foto's,...)

 • eventueel een bankkaart

Knip de afbeeldingen uit zodat ze precies zo groot zijn als de coasters.

Verf een dunne (effen!) laag verf op de onderzetter.

Leg je afbeelding met de juiste kant naar boven op de onderzetter.

Wrijf meteen de lijm strak, gebruik hiervoor je hand of een bankkaart.

Verf een topcoat lijm op de onderzetter. Laat drogen en klaar!

Ik zou jullie heel graag vertellen hoe je zo'n bluetooth speaker maakt, maar dat zal je aan mijn Secret Santa, Davy moeten vragen. Als je dit leest, Davy, dan wil ik je via deze weg nogmaals bedanken voor een geweldig kerstcadeau!

En als jullie volgend jaar graag zelf meedoen, dan is mijn enige tip om rond november het YouTube kanaal van Henk Rijckaert in de gaten te houden!

Tot de volgende!

xoxo Jacotte