Ik heb een Quarter-Life Crisis | QLC1

Ik heb een hekel aan het woord, maar het valt moeilijk te ontkennen: ik heb een Quarter-Life Crisis. En die bereikte zijn hoogtepunt in 2018. Oorzaak? Ik weet niet wat ik met mijn leven wil aanvangen. Smh.

Ik weet niet wat ik met mijn leven wil aanvangen. Dat toegeven, was in 2018 onmogelijk. Het was de aanstoot om weer te beginnen flippen in mijn hoofd en uiteindelijk uit pure paniek te bleiten als een klein kind. Die onzekerheid werkte haast verlammend. Het internet gaf mij een overaanbod aan oplossingen: studies, jobs, toekomstplannen, vluchtroutes. Om nog maar te zwijgen van het groene gras dat dag in dag uit door mijn strot werd geramd op sociale media. Elke keer ik die kleine etterbak van een smartphone ontgrendelde, werd ik geconfronteerd met hoeveel beter mijn leeftijdsgenoten het deden, terwijl ik zelf in een modderpoel ploeterde. Ik voelde mij het zieligste snowflakeje dat ooit heeft bestaan.

Ik ben geen specialist, maar ik ben er vrij zeker van dat ik in een Quarter-Life Crisis terecht ben gekomen. En ik haat het. Vooral omdat ik al complexen krijg van dat woord op zich, maar vooral omdat het suckt. Ik voel mij alsof ik mijn hele leven op een goed geconstrueerde rollercoaster heb gezeten en nu plots, nu mijn studies afgerond zijn en ik het huis uit ben, de rails in mekaar stuiken en ik in een karretje zit dat losgeslagen door het pretpark vliegt.

Bon, het ging dus niet goed met mij vorig jaar.

Maar de frisse wind van een jaarwisseling heeft nieuw leven door mijn brein geblazen. Ik hoef niet te weten wat ik wil. Weinig mensen weten dat op hun 25ste. Of zoals Baz Lurhmann het zei in mijn all time favoriete nummer:

don't feel guilty if you don't know

what you want to do with your life The most interesting people I know

didn't know at 22 what they wanted to do with their lives some of the most interesting 40 year olds I know still don't

En hij heeft gelijk. In heel dat nummer heeft hij gelijk (srsly Wear Sunscreen van Baz Lurhmann, zoek het op als je het nog niet kent).

Dus ik heb mij er, ergens rond 1 of 2 januari, volledig bij neergelegd dat ik ook in 2019 niet zal weten wat ik met mijn leven wil aanvangen. Gene stress. Maar ik heb vooral besloten dat ik me dat niet ga laten tegenhouden.

Dus hoe doen we dat dan in 2019? Als ik vorig jaar niet wist wat ik wilde en ik weet het nu nog niet, wat weet ik dan wel? Dan weet ik vooral wat ik niet wil doen. Ik wil niet onzeker zijn, niet twijfelen en vooral niet treuzelen. Ik wil alles weten over alles en tegenwoordig is dat alles vrij veel. Siska Schoeters zei onlangs in een interview: "Het onderste uit de kan is altijd verbrand." Laat dat het motto zijn voor 2019.

Heb ik foute keuzes gemaakt in mijn verleden? Verkeerde studiekeuze, foute vrienden, domme hobby's? Wel brute pech. Zet die spijt op donderdagavond op het voetpad, tussen de GFTbak en het oud papier, en weg ermee.

Dus wat is dit dan? Dit is een uitlaatklep, een platform om mijn voortgang te delen, in de hoop dat jij, liefste lezer, er iets aan hebt. Uiteraard is dit ook een manier voor mezelf om mijn zorgen van me af te schrijven (dat werkt echt). Vandaar kies ik er ook bewust voor om te schrijven en bv. geen video te maken. Die spiegel hoef ik mezelf even niet voor te houden. Misschien komt er een video-overzichtje op het einde van het jaar, wie weet, maar voorlopig zal je het dus moeten doen met deze blogposts.

Ik ben benieuwd wat 2019 in petto heeft.

xoxo Jacotte