Jeju-do, het Hawaii van Zuid-Korea | Td2

Je kan gerust 14 dagen vullen in Japan. 14 weken zelfs. Maar toch vond ik het nodig om er drie af te pitsen om bij de Zuid-Koreaanse buren dag te zeggen. Tja, als je zo dichtbij een van de zeven natuurlijke wereldwonderen bent, dan moet dat gewoon. Toch?

Een vulkansich eiland met witte stranden en een tropische jungle: de link tussen Jeju-do en Hawaii is snel gelegd. Niet alleen behoort het eiland tot een van de zeven natuurlijke wereldwonderen, de vliegroute naar hoofdstad Seoul is de drukste ter wereld met maar liefst 65.000 vluchten per jaar. Dat wij erheen moesten, is duidelijk, maar dat je van dat ommetje nu pas hoort (na 11 video's over de rest van de reis, in Japan), heeft alles te maken met hoe dat weekendje Jeju-do ons is bevallen...

Sta me toe onze ervaringen te illustreren in 3 Jeju-do's en Jeju-don'ts. Ja, ik ben trots op die pun.

Jeju-DO

Als je jezelf Hawaii van Korea noemt, dan verwacht ik ook die witte stranden, wilde bossen en machtige watervallen en - hoezee - die zijn er alle drie. Mijn drie ultiem Jeju-do's gaan echter over de vierde link met Hawaii: de vulkaan. Ook Jeju-do is een vulkanisch eiland en dat heeft ferme gevolgen.

1. Manjanggul Grotten

In het Noordoosten van Jeju-do vind je de Manjanggul Grotten: een ondergronds netwerk van tunnels, uitgegraven door lava en terecht bekroond tot UNESCO site. Van de 13 km die ontdekt zijn, kan je 1 km bezoeken en dat is absoluut de moeite waard.

2. Halla Mountain

Voor alle Hallaaaah mopjes alleen al is deze berg een must. Je kiest zelf hoe extreem je je wandeling maakt: all the way to the top, of gewoon een kort wandelingetje tot een van de kleine topjes nabij de krater. Wij kozen, door tijdsgebrek, voor het laatste. Enige nadeel: net op die dag was het ontzettend mistig. Na een klim van een uur kwamen we uit boven de mist en zagen we dus niks, noppes, nul. Desalniettemin maakte de mist het tropisch wandelpad net dat beetje mysterieuzer.

3. The Dragon's Head

In het Zuiden van Jeju-do vind je Yongmeori, een kustlijn die een fenomenale vorm heeft, dankzij - je raadt het al - lava. In de volksmond wordt Yongmeori ook het Drakenhoofd genoemd, en terecht.

Als je Yongmeori bezoekt, is het ook de moeite waard om de straat over te steken. Daar vind je een enorme tempel op een berg met helemaal bovenaan een soort boeddhistische schrijn met een Boeddha standbeeld in een grot. Vrie schuun.

Jeju-Don't

Alle lavapracht ter zijde, was Jeju-do geen volledig succes. Op verschillende momenten misten we ons dierbaar Japan en achteraf bekeken hebben we er - eerlijk is eerlijk - 100% spijt van dat we die drie dagen niet gewoon in Japan zijn gebleven. Hebben mijn drie Jeju-do's jou toch overtuigd, dan zijn hier alvast drie don'ts om je verblijf in Jeju-do iets aangenamer te maken.

1. Sunrise Mountain

In het Oosten van Jeju-do ligt Seonsang Illchulbong, letterlijk vertaald 'zonsopgang berg'. Op alle websites werd een beklimming van de berg voor dag en dauw ten sterkste aangeraden want poehoe die zonsopgang, amai zuh. Wij deden het, zagen vooral meer smartphone dan zon en waren volledig verbouwereerd wanneer alle Koreanen nog geen 2 seconden nadat de zon verscheen weer aan de afdaling begonnen. Niet doen peeps. Niet doen.

En als je hem toch wilt doen, zet dan je wekker iets later dan half 4 's morgens. Tom - ochtendhumeur - Janssens was niet happy die dag.

2. Koreaanse Keuken

Als de ober al zegt dat de schotel die je net bestelde pikant is, dan is die dat ook. Niet weerleggen, niet uit nieuwsgierigheid toch bestellen, gewoon vriendelijk 'ah, oké' zeggen en iets anders bestellen. Dat hebben we gehoord van een vriend. Vooral niet zelf ondervonden. Meer weten over de Koreaanse keuken? Check dan dit artikel!

3. Vissende vrouwtjes

Koreanen - en zeker Koreanen op Jeju-do - krijgen weinig Westerlingen te zien. Hoe ik dat weet? Omdat ze je van kilometers ver aanstaren. Maar als ik me op één moment waanzinnig ongemakkelijk heb gevoeld, dan was het wel wanneer ik vis van een paar visvrouwtjes wou kopen. In dit artikel las ik hoe vrouwen van wel 60 jaar oud elke dag de zee in gaan om (zonder duikfles!) schaaldieren en andere zeebeesten op te vissen. Van die visvangst maken ze dan sashimi en dat verkopen ze in de buurt van toeristische attracties. Bij onze eerste waterval was het al meteen prijs. Er zaten drie vrouwen duchtig zeebeesten te versnijden onder een tentje. Ik schoof aan en opende met een aarzelende annyeonghaseyo (dat betekent hallo).

Eén van de vrouwen (centraal op de foto) merkte mij op en gebaarde naar ergens achter mij. Ik draaide mij om, in de veronderstelling dat er een soort van kassa zou zijn waaraan ik moest bestellen. Zou nogal vreemd zijn in deze primitieve tent, dacht ik nog, dus nee, dat was niet wat die vrouw deed. Toen ze haar handgebaar nog eens herhaalde, begreep ik wat ze bedoelde. Ze joeg mij weg. Ksssshhht. ALSOF IK EEN STRAATHOND WAS. Zonder enige vorm van zelfrespect, probeerde ik, wapperend met Koreaans geld, duidelijk te maken dat ik effectief iets wou kopen. Die taal begreep ze blijkbaar wel, ook al werd ze er niet vriendelijker van. Voor 20.000 won (VIJFTIEN fakkin EUROS) kocht ik een bord brol. Ik heb mij nog nooit zo gediscrimineerd gevoeld op vakantie. Het contrast met de buigende, breed lachende Japanner kon echt niet groter zijn. Een van mijn grootste inspiratiebronnen bij het plannen van de Japanreis waren Simon and Martina, een YouTube koppel dat 10 jaar in Zuid-Korea heeft gewoond. Helaas ontdekte ik pas bij thuiskomst dit filmpje, waarin ze de Koreaanse mentaliteit tegenover toeristen perfect uitleggen.

Dus. Moet jij naar Jeju-do? Haha nee. Je kan er een paar grave natuurverschijnselen zien, maar zo adembenemend is dat hele eiland niet en dan heb ik het nog niet over zijn inwoners. Bovendien ontdekte ik bij thuiskomst dat mijn precious lijstje met natuurlijke wereldwonderen voornamelijk afgekocht is. Ja, het is vrij cool dat ik nu ook een Koreaanse stempel in mijn paspoort heb, maar drie dagen extra in Japan waren een pak interessanter geweest.