Koreaanse Keuken: 10 tips

Tom en ik zijn in België nog nooit naar een Koreaans restaurant geweest en dat is niet handig in Zuid-Korea, waar ze dat gewoon 'restaurant' noemen. Na drie dagen op Jeju-do te vertoeven, heb ik de tien gekste culinaire avonturen hier verzameld.

TIMING

Binnenkomen in een restaurant na 20 uur, dat doen Koreanen blijkbaar niet.

ER IS NOG?!

Koreaans eten komt in bordjes, véél bordjes. Niemand weet wat er in ligt, gewoon mengen en opeten. Denk ik.

AAWW

Als de Koreaanse ober zegt dat het spicy is, dan zal het wel spicy zijn en bestel je het beter niet. Tom deed het wel en ik zou hem er heel hard mee kunnen uitlachen, ware het niet dat ik de eerste was die een hap nam van zijn portie vuurbal.

KOREAN BBQ

Korean BBQ is zoals gourmet: je bakt je vlees zelf. Dus zit niet te wachten tot ze het voor jou gaan doen. Je krijgt bij Korean BBQ heel veel bordjes (zie puntje 2), waaronder een bord met slabladen. Die moet je gebruiken om vlees en andere groeten in te steken, zodat je een soort wrap vormt. Ja, dat moesten ze ook even voordoen voor we mee waren.

McDO IN JEJU-DO

Zelfs op Jeju-do, waar geen mens Engels praat, is er een McDonald's, een Dunkin Donut en een Starbucks.

GEK ETEN

Zee-egelsoep is lekker, zeekomkommers zijn dat niet.

WIJN

Het is niet omdat Koreanen wijn verkopen in drinkyoghurtflessen, dat er geen alcohol in zit. Srsly, dit is een wijnfles. Met echte wijn in, die best lekker is en waar je heel vrolijk van wordt tot je het plotsklaps niet meer bent.

VISWIJF

Ben je inde buurt van een waterval? Dan tref je ongetwijfeld oude visvrouwtjes aan die er hun verse vangst verkopen. Dat is een avontuur op zich, waarover ik het hier al had. Betreden op eigen risico.

APPELSIEN

Jeju-do staat bekend om zijn tangerines, die overal door marktvrouwen worden verkocht. Na het hele viswijfavontuur, zag ik die persoonlijke interactie niet meer zitten, tot ik werd aangesproken door zo'n marktvrouw. Nu ja, aangeroepen is een betere beschrijving. Ik kocht een grote appelsien, at ervan en beseft dat het een pompelmoes was. Die ervaring vat heel mooi onze reis in Jeju samen. Wil je er meer over weten, check dan dit artikel.