Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Vorige week kondigde ik al aan dat ik dit jaar nog meer wetenschappelijke weetjes over alcohol jullie richting zal uitsturen. Meer nog. Ik zou verder gaan dan dat. Hoe ver? Dat leg ik jullie met veel plezier uit in de video van deze week. Wees gewaarschuwd, want ik toon het ook!

Gezien? Niet voor gevoelige kijkertjes, hé? Je moet er wat voor

over hebben om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek, maar dit is dan ook een heel bijzonder geval.

Wat maakt Alcoholmerker dan zo speciaal?

1. De deelnemers

Alcoholmerker heeft meer dan 800 deelnemers. Acht. Honderd.

2. De werkwijze

Die 800 deelnemers kregen vóór 1 februari een postpakket thuisgestuurd met daarin al het nodig materiaal om zélf de testen uit te voeren. Op het einde van Tournée Minérale kunnen ze dit pakket met een reeds gefrankeerde envelop simpelweg terugsturen.

3. De techniek

Prof. Stove en zijn onderzoeksgroep gebruiken voor dit project een techniek die het mogelijk maakt om een alcoholmerker terug te vinden in een klein bloedstaal. Het gaat om phosphatidylethanol of PEth voor de vrienden, een product dat je lichaam zelf maakt op basis van ethanol.

4. De toepassing

Deze analyse maakt het mogelijk om na te gaan of iemand alcoholische dranken heeft geconsumeerd, wanneer de alcohol zelf al uit diens bloed verdwenen is. Dit kan van groot belang zijn bij bijvoorbeeld levertransplantaties of bij mensen wiens rijbewijs is ingetrokken na rijden onder invloed.

5. Leuk voor de deelnemers

Tot slot help je als testpersoon niet alleen de wetenschappelijke wereld een eind op weg, maar krijg je na afloop van het onderzoek ook je eigen resultaten te zien en kan je die vergelijken met de andere deelnemers.

Deelnemen is uiteraard niet meer mogelijk, maar geen zorgen: ik hou jullie met veel plezier op de hoogte!

xoxo Jacotte